HDR KÉPEK KÉSZÍTÉSE

Ezen a blogon szeretném bemutatni a HDR technika előnyeit és hátrányait és segítséget nyújtani olyanoknak akik még kevésbé vagy egyáltalán nem ismerik ezt az eljárást.

A HDR fotózás alapjai (bevezető)

2011.03.18. 14:32 HDRTECH (törölt)

 Sziasztok!

Ha valaki még nem ismerné a HDR technika részleteit akkor kövesse a blogomat és mindent meg fog tudni erről az érdekes de laikusok számára furcsa képalkotásról .

Fontos megemlítenem, hogy nem minden gondolat fog tőlem eredni amit ide írok.Innen-onnan ollózgatok hogy minél részletesebben be tudjam nektek mutatni a képek készítésének leírását.

Kezdjük azzal mi is az a HDR:

A HDR rövidítés a High Dynamic Range vagyis magyarra lefordítva széles dinamika tartományú képeket takar.

De nézzük mi is az a széles dinamika tartomány?

Az alkalmazás alapja egy egyszerű matematikai művelet. A normál felbontású fotók (8 bit/channel) egyesítésével melyek expozíciója eltérő, igen széles dinamika tartományú képeket hozhatunk létre. A HDR technológia lényege, hogy jóval nagyobb árnyalatterjedelmet tesz lehetővé a hagyományos képfeldolgozáshoz képest, az adott helyszínen készült fotók kombinálásával.

A laikusoknak lehet ,hogy ez kínai de ha egyszerűbben is le szeretném írni akkor azt mondanám,hogy az emberi szem kb. 24fényérték  tartományt képes átfogni míg egy digitális fényképezőgép érzékelője csak 6-9 fényértéket.

 Ezt a dinamika tartományt amit a szemünk képes átfogni a fényképezőgépünkkel csak úgy érhetjük el,ha több képet készítünk különböző expozíciós beállításokkal .

A HDR képek készítéséhez minimálisan 3kép a megfelelő de én 4-5-6 képből szoktam összerakni a HDR fotóimat .

Az alábbi példa bemutatja hogyan is érhetjük el 4 különböző expozícióval az áhított HDR képet:

 

 

 A következő bejegyzésemben a fotózásról fogok írni.

Hamarosan folytatom......

 

Szólj hozzá!

Címkék: fotó képek technika photo ps készítés hdr leírása pgotoshop hfr

A bejegyzés trackback címe:

https://hdrfoto.blog.hu/api/trackback/id/tr62750141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása